Fürdőszoba burkolása Mosonmagyaróvár, Győr

Fürdőszoba-átalakítás, illetve fürdőszoba burkolás előtt mindenképpen érdemes néhány dolgot átgondolni, megtervezni. Most a teljesség igénye nélkül vegyük sorra ezeket.

 • A fürdőszoba burkolás kezdeti lépéseihez is tudnunk kell már, hogy az igényeink a rendelkezésre álló helyiségben, az adott felületekre megvalósíthatók-e, elférnek-e? Gondolok itt a zuhanyzóra, mosdóra, tükörre, a törölközőszárítós radiátorra, a csapokra, illetve kádra vagy sarokkádra, valamint a WC-re is.
 • Tisztázni kell azt is fürdőszoba burkolás előtt, hogy az alapvető szükségleteken túl a fürdőszobának különlegesebb szokásoknak is meg kell-e felelnie, és ehhez mérten a célokhoz szabva kell megtervezni a burkolást.
 • Alapvető szempont, hogy a burkolásra mekkora pénzösszeg áll rendelkezésünkre.
 • Át kell gondolni azt is, hogy a fürdőszoba burkolásnál használandó csempe és járólap színe, mérete hogyan illik a lakásunk stílusához?
 • Meg kell határoznunk a kád/és vagy zuhanyzó pontos helyét is.
 • Amennyiben lesz polc, illetve falfülke kialakítva, akkor annak helyével és pontos méretével is tervezni kell.
 • Megválaszolandó kérdés az is, hogy milyen világítás legyen a fürdőszobában. Ez lehet ledes világítás vagy spot lámpás megoldás, amelyek kerülhetnek a falfülkéhez, a tükörhöz, a kádhoz, illetve a mosdó alsó pereméhez is.
 • Lényeges szempont a tükör esetében, hogy süllyesztett vagy falon kívüli elhelyezés legyen, és ehhez szükség van-e villanykiállásokra.

Bármilyen kérdése van, szívesen állok rendelkezésére. Kérjen árajánlatot fürdőszoba burkolásra, és személyesen tudunk egyeztetni.

1. Fürdőszoba burkolás, csempézés előkészületek

Fontosnak tartom, hogy a fürdőszoba burkolás megkezdése előtt a megrendelővel minden apró részletet egyeztessünk, az igényeket pontosan mérjük fel, hiszen a járólapozást követően a lapokat visszaszedni már nagyon körülményes, mely többletmunkát és költségeket is von maga után.

 • Első lépésként fontos megnézni, hogy az alap vízszerelés a kívánt helyre került-e kialakításra, amennyiben nem, akkor azt vízszerelővel át kell helyeztetni.
 • A konnektor kiállásoknak is a megfelelő helyre kell kerülniük.
 • Fontos szempont, hogy a tükörhöz tartozó lámpa villanykiállása a megvásárolt tükör méretének megfelelő legyen, amennyiben nem az, akkor át kell helyezni.
 • A fürdőszoba burkolásnál lényeges lépés, hogy a kád beépítésénél a kádcsap a megfelelő helyen legyen kialakítva.
 • Nem elhanyagolható az sem, hogy a zuhanytálca mérete a vásárolt üveg paraván méretéhez passzoljon.
 • A burkolás, illetve a csempézés előkészületei során egyeztetni kell a csempe és járólap mennyiségét, illetve azok falfelületre történő fugakiosztását.

2. Fogadó felületek megtisztítása, mélyalapozása

 • Bármilyen felületre - vakolatra vagy bontott felületre - burkolunk, a mélyalapozás előtt mindig meg kell tisztítani a felületeket a vakolat maradványoktól. pl: sarkokban, csőkiállásoknál vagy falra felfröccsent betonmaradványoktól.
 • Következő lépésként az aljzatot alaposan fel kell porszívózni, és a port el kell távolítani a betonfelületről. A porszívó szűk végével maximális portalanítás végezhető. Fontos tudni, hogy a mélyalapozó nem köti meg a port, a poros felületre nem tapad a ragasztó, illetve a technológiai szigetelés sem.
 • Ezek után a mélyalapozás felvihető hengerrel vagy nagyobb ecsettel. Vállalkozásunk a Sopro termékeit használja, így a mélyalapozáshoz a Sopro GD 749-et alkalmazzuk vakolt, gipszkarton, beton, illetve esztrich felületre.

3. Oldalfal, padló kiegyenlítése

A fürdőszobai fal burkolásának végeredménye függ a felület egyenletességétől, hiszen sík felületre könnyű dolgozni. Amennyiben a felület egyenetlen, akkor ki kell egyengetni.

· Vakolt oldalfal: az oldalfalak gépi vakolást kapnak, vezető sínek használata esetén nagyon kis százalékban szükséges a falak kiegyenlítése.

· Bontott felület: a bontás mértékétől függően, csemperagasztóval (3-5mm), vagy vakolattal (1-3cm) szükséges a felület kiegyenlítése. Nagy eltéréseknél érdemes vezető síneket alkalmazni. A fürdőszobai felújításnál mindig figyelembe kell venni, hogy a száradás hőmérséklettől függően 1-2 napot vehet igénybe.

· Vakolatlan Ytong fal: ezt a falat mindenképpen érdemes hálós megerősítéssel bevakolni, vakolattal vagy csemperagasztóval. A száradási idő 1-2 nap lehet a hőmérséklettől függően, ezzel számolni kell.

d.) gipszkarton fal: gipszkarton fal esetében csak a toldásoknál célszerű bandázsolni, a felületeket egy síkba hozni.

e.) bontott beton padló felület: ennél a megoldásnál kell a vízszigetelés és a járólap lerakásához szükséges aljzatot kiegyenlíteni, ugyanis ha ez a lépés kimarad, akkor nagyon nehéz szakszerűen tovább folytatni a munkát. Az aljzat kiegyenlítése anyagoktól függően 1-30/35 mm is lehet, ha ennél vastagabb réteget alakítunk ki, akkor már érdemes az úsztatott betonfelületet megvalósítani. pl. esztrich beton: új építésű lakásoknál a leggyakrabban alkalmazott aljzat kialakítási mód.

4. Épített zuhanyzó süllyesztett vagy peremes tálcával

A.) Fürdőszoba burkolásnál, felújításnál fontos szempont a zuhanytálca beépítése is. Ha a kivitelező az aljzatbetonozás során a zuhanytálca helyét kihagyta és van szennyvízkiállás, akkor az arra való zuhany lefolyóka rákötés is megoldható, vagyis úgynevezett süllyesztett zuhanytálca alakítható ki. Több okból is előnyös ez a fajta kialakítás, hiszen a padló síkjában van, növeli a teret és esztétikus megjelenést kölcsönöz a fürdőszobának.

B.) Van olyan eset is, amikor a szennyvízkiállás miatt a zuhany lefolyóka nem rakható a padlósík alá. Ilyenkor peremes zuhanytálcát lehet csak kialakítani. Ez kivitelezéstől függően a padló síkjához képest 5-15 cm magasságot jelent.

A munkálatok során figyelembe kell venni, hogy a tálca helyének kibetonozása, illetve annak száradása - hagyományos zsák beton esetén - 4-8 nap nap is lehet, 20 fokos hőmérséklet mellett, a vastagság függvényében. Léteznek gyorsan kötő esztrich betonok is, de ezek költsége többszöröse a normál zsákos betonéhoz képest. Rövid határidős fürdőszoba burkoláshoz azonban célszerű ezt az anyagot választani a rövidebb száradási idő miatt.

5. Mi alapján válasszunk zuhany folyókát épített zuhanyzóhoz?

1.) Szigetelhetőség: kb. 5 cm karimával kell rendelkezni és a felületnek, illetve alkalmasnak kell lennie a kenhető szigetelés felvitelére.Ha hiányzik a megfelelő szigetelhető perem, akkor szinte biztos az átázás.

2.) Állítási lehetőség: Fontos, hogy a zuhany lefolyóka a burkolat szintjéhez állítható legyen.

3.) Áteresztő szifon nagysága - zuhany lefolyóka teljesítménye: lényeges szempont, hogy az elhasznált víz a lefolyón távozzon, és "ne árassza el a fürdőszobát".

4.) Biztos bűzzár: nem elhanyagolható nézőpont, hogy a ritkább használat esetén se legyen "szennyvízszag" a fürdőben

5.) Szivárgóvíz elvezetés

6.) Tisztíthatóság: fontos, hogy a dugulást a lefolyón keresztül el lehessen érni

7.) Tartósság: a tartósság múlik a lemez minőségén, rozsdásodási hajlamán, ezért kell megfelelő zuhany lefolyókát választani az épített zuhanyzóhoz.

6. Falfülke - hasznos és látványos rakodófelület a fürdőszobában

Falfülke előnyei:

 • Látványos megoldás, vonzza a tekintetet, miközben kényelmes használatot is biztosít
 • Hasznos kivitelezés, mert helytakarékos módon plusz rakodófelület alakítható ki a pipere dolgoknak
 • Méretei a csempe méretéhez igazíthatók
 • A csöveket és a vezetékeket védve, falvéséssel bárhol a falon kialakítható
 • A polccal ellentétben valóban helytakarékos felület, nem foglal plusz helyet a fürdőszobában
 • Nem akadályozza mozgásában a tulajdonost, hiszen falba süllyesztése esetén nem áll ki, mint egy fali polc
 • A falon kívüli csövek, vezetékek eltakarására épített gipszkarton falak hasznossá tehetőek
 • Amennyiben mélysége a 6-8 centimétert eléri, akkor már hasznos pakoló felület alakítható ki rajta
 • Hangulatos led vagy spot világítással a látványossága tovább fokozható, esztétikuma így válik teljessé.

Falfülke kialakítása:

 • Egyik megoldás az, hogy 10 cm-es tégla válaszfalba kivágással alakítjuk ki a falfülkét
 • Másik kialakítási mód, hogy gipszkartonból felépített előtétfalban hozzuk létre a falfülkét.
 • Harmadik megoldás lehet, hogy Ytong előfalazással valósítjuk meg a falfülkét, de ehhez az kell, hogy a vizes szerelvény csövei ne kerüljenek bevésésre a fürdőszoba falába.

7. Falba építhető WC tartály előfalazása Ytonggal vagy gipszkartonnal

A falra szerelt tartály elburkolása megvalósítható Ytonggal, Osb lap és gipszkarton kombinációjával, illetve 2/3 réteg gipszkartonnal is.

Bármely variáció mellett is döntünk, fontos, hogy sík és nagyon stabil felületet képezzünk. A tartály rögzítését mindenképpen ellenőrizni kell, ha nem stabil, akkor azzá kell tenni, hiszen a WC kagyló használata során nagy súly nehezedik rá.

8. Fürdőszoba vízszigetelése

Épített zuhanyzó

1.) Vízszigetelés fontossága: Épített zuhanyzó esetén a vízszigetelés elkészítése a tartós és hibamentes fürdő kialakításához elengedhetetlen.

2.) Vízelvezetés fontossága: A padlófelület szakszerű kialakítása a legfőbb szempont, hogy a víz elvezetése a lefolyó felé minden irányból megtörténjen. A lejtésnek megfelelő mértékűnek kell lennie, hogy ne alakuljon ki pangó vízfelület.

3.) Csúszásmentes járólap: A fürdőszoba burkolásnál érdemes olyan járólapot választani, amelynek felülete nem csúszik, ha nedvesség éri, így a balesetek elkerülhetőek lesznek zuhanyzás alkalmával.

Kádas fürdőszoba kialakításánál is ajánlott a vízszigetelést megvalósítani, hiszen nem lehet tudni, hogy kádban lesz-e zuhanyzás, és az oldalfalakat éri-e majd a fürdővíz. Sokszor előfordul, hogy a kád és a csempe között a sziló tönkremegy, illetve a kád mögötti fal átázik.

Fürdőszoba vízszigetelés fontossága

Mindenki számára nagyon kellemetlen, ha egy társasházban egy fürdőszoba beázik, és nem csak az átázott fürdőszobában, de a szomszéd lakásában is kár keletkezik. A rossz, vagy hibás vízszigetelések tönkretehetik a burkolat alatti, vagy vele érintkező teherhordó szerkezetet. Ilyenkor az aljzat alatti lakás födémén beázási foltok keletkezhetnek. Megoldásnak a kenhető vízszigetelés bizonyulhat, melyet burkolás előtt kell felvinni a padlózatra és az oldalfal azon részeire, ahol használat során víz érheti. A sarkokat sarokerősítő szalaggal kell biztosítani. A csőáttörések szigetelésére pedig szigetelő mandzsettát kell alkalmazni.

9. Fürdőszoba burkolat kiosztása

 • Az esztétikus látvány érdekében - fürdőszobai látványterv hiányában - szükséges a burkolat felrakása előtt a járólap és a csempe méretének megfelelő fugaoszlopok, illetve sorok kijelölése, a bordűr, díszítő sorok kimérése.
 • Mindenképpen helyszíni egyeztetés szükséges akkor is, ha készült látványterv, ugyanis elengedhetetlen ilyenkor is felmérni, hogy a burkolatterv a valóságban megvalósítható-e.
 • Járólapok esetén célszerű a padlózatra kirakni a járólapokat, így látható, hogy a lerakott felület hogyan is fog kinézni.

10. Fürdőszoba, WC járólapozás

 • A fürdőszoba, WC burkolásánál érdemes már az első munkafázisban lerakni a járólapot, és arra felépíteni az oldalfal burkolását. Ez azért lényeges, mert így a járólap felülete tud diletálni, mozogni, nem lesz bepréselve a négy fal közé.
 • Fontos szempont a járólapozásnál - főleg a kisebb helyiség nagy lap kombináció esetén - hogy a vágások kevésbé látható, lehetőleg takart helyeken legyenek. pl. WC, mosdó, szekrény, vagy kád alatt.
 • Fürdőszoba burkolás után a száradási idő minimum 24 óra 20 fokos szobahőmérséklet mellett, csak utána lesz járható. Ha alacsonyabb a hőmérséklet, akkor arányosan a száradási idő is növekszik.
 • Az oldalfal burkolásának megkezdése előtt célszerű takarítani, hogy a fugákba semmilyen szennyeződés ne menjen bele.

11. Fürdőszoba burkolás

 • Fürdőszoba burkolásnál nagyméretű csempék esetén burkolat szintezőt használok, hogy a lapok síkjai tökéletesen passzoljanak. Fontos tudni, hogy a nagyméretű lapokat klipszek nélkül nehéz tökéletesen egymás mellé rakni.
 • Ha a fürdőszobát nagyméretű lapokkal burkoljuk, akkor dupla kenéssel rakjuk fel a csempéket, hogy a felrakás, majd a száradás után is fenn maradjanak a falon. Nehéz gres lapok esetén erősen javasolt ez a kenési mód a lapok nagy súlya miatt.

13. Fugázás

 • A fugázás megkezdése előtt a csempe, járólap fugáit meg kell tisztítani, csemperagasztó nem lehet benne.
 • Sötét színű fugák esetén 20 fokos szobahőmérséklet szükséges, különben kifoltosodhat, elszíneződhet a fuga. (pl:barna, antracit, sötétszürke). 8-10 °C körül még a világosabb fugáknál is előfordulhat elszíneződés. Erre a jelenségre fontos odafigyelni, hiszen a javítás már körülményes feladat. A fuga száradása után 24 órával a burkolat felmosható, illetve lemosható.

14. Akril kádbeépítés folyamata:

 • 1.) Első lépésként a fürdőszobában a teljes aljzatra, illetve a kád körüli felületre kenhető vízszigetelés felvitele szükséges.
 • 2.) Ezután következhet a kád nem látható részein is a burkolat lehelyezése, vagyis a telibe burkolás.
 • 3.) Következő lépés a kád lábainak felcsavarozásra, valamint a peremrögzítők felfúrása az oldalfalra.
 • 4.) Következhet a kád pontos behelyezése, annak beállítása, illetve a szifon bekötése. Fontos megjegyeznem, hogy a kádon lévő fóliát mindenképpen célszerű az átadásig rajta hagyni, egyfajta védelmi funkcióként.
 • 5.) A tesztelési fázis jön, amikor is kádszifon tesztelése történik folyó vízzel és/ vagy kádfeltöltéssel.
 • Nagyon lényeges dolog, hogy az akril kád peremére soha nem lehet ráburkolni, mert repedés esetén a garanciáját elveszíti.
 • 6.) Előfalazás: Ha helyén van már a kád és a tesztelés is kész, akkor jöhet az előfalazás gyári előlappal, vagy Ytonggal, vagy pedig gipszkarton megoldással.
 • 7.) Az előfalazott felület is kap burkolatot.
 • 8.) A kádperem Silóplaszttal való kitömítése az utolsó lépés az akril kád beépítésénél.

15.Szilózás

Első szempont a munka megkezdésekor, hogy a szilózás előtt a felületnek száraznak és pormentesnek kell lennie. Szilót szükséges alkalmazni minden negatív sarokban, vagyis a kád-csempe, illetve a mosdó-csempe találkozásánál, hogy a vízáttöréseket meggátoljuk.

16. Csapok, WC, villany szerelvények felrakása

A WC szerelvényezésénél az első dolog a WC kagyló felrakása WC ülőkével együtt, illetve a nyomógomb felszerelése. Ezt követheti a mosdócsap, valamint a mosdó szifon bekötése. Következő feladatunk a szabadon álló mosdó felfúrása, majd a kapcsolók és konnektorok felrakása. Fontos feladatunk a zuhanyrendszer beszerelése, a zuhanycsap, illetve kádcsap felrakása mellett. Utolsó lépésként pedig a sarokszelep felhelyezése következik.

17. Fürdő bútorozása, fúrások, rögzítések

Ha már eljutottunk a fürdőszoba bútorozásáig, akkor jöhet a mosdó felfúrása a mosdótálca rögzítése mellett. Az üvegparavánt összeállítjuk, rögzítjük és szilózzuk. Ezt követi az üvegfal rögzítése, a tükör felfúrás, illetve a tükörhöz tartozó lámpa bekötése. Utolsó lépésként a törölköző tartót és szárítót is felfúrjuk, a szappantartó rögzítése mellett. 

Fürdőszoba burkolás néhány fotó