Burkolási egyenletlenségek - lapszintezők a tökéletes burkoló felületért Aljzatra és oldalfalra egyaránt

Az alábbiakban a burkolat szintezők hasznosságát, fontosságát mutatjuk be, mint a burkolás egyik lényeges elemét. Szakemberként mondhatom, hogy szinte minden burkolási munkánál ajánlott burkolat szintezőt használni, hiszen így érhető el csak a tökéletesen egységes, sík felület. A burkolat szintezők segítségével lerakott felület szakmai és esztétikai szempontból is önmagáért beszél. 

Szakemberként számomra nagy jelentőséggel bír, hogy megfelelő gondossággal legyen összerakva a burkolat, a gyártási hibákat figyelembe véve. Méretpontos, élre csiszolt lapokkal hibátlan munkát lehet készíteni. Olcsóbb, hagyományos (lekerekített) lapok esetében azonban nem mindig lehetséges tökéletes fugatávolságokkal összerakni a lapokat, de a burkolat szintezőkkel a végeredmény így is egy szép felület lesz. 

Egy klipsszel lerakott felület és egy klipsz nélkül szabad kézzel összerakott felület között ránézésre apró a különbség, de összességében mégis jelentős. Fontos tudni, hogy tökéletes felületet klipszek nélkül nem lehet lerakni, hiszen az esetleges gyártási hibákat, vagy a burkoló kézügyességétől függően az esetleges hibákat ezekkel lehet megfelelően korrigálni. Ha ráadásul látható helyen bukkannak elő a fent említett hibák, akkor az összkép sajnos nem lesz túl esztétikus. A burkoló szintező alkalmazásával - amennyiben a klipszek tökéletesen össze vannak húzva - minden szempontból hibátlan felület rakható le. Szakemberként - a tökéletes és tartós végeredményt, illetve a megrendelői elégedettséget szem előtt tartva - a burkolat szintezőkkel szeretek dolgozni. 

Sajnos nem minden lapra használható a klipsz, de az élre csiszolt lapokra hatékony megoldást jelent.
Járólap esetében a leglátványosabb, hogy a burkoló a munkája során használ-e vagy éppen nem használ burkolat szintezőt. Fali csempénél kisebb hibák fordulhatnak elő, de ott is lehetnek egyenetlenségek. Amennyiben fali csempéknél használ a szakember klipszet, akkor a csempék négy sarka tökéletesen passzol egymáshoz, ez pedig a fugázás után szép látványt kelt.

A burkolat szintező klipszek egyik legnagyobb előnye, hogy olyan lapokból is szép felület készíthető, amelyekben síkbeli görbületek vannak. Itt különösen figyelni kell, hiszen szabad kézzel lerakva vállas felület képződhet, és a tulajdonos joggal vonhatja kérdőre a szakembert a munkája minőségéért. Tapasztalataim szerint a nem túl egyenes lapokat is - klipszek használatával ugyan - de egy síkba, szépen le lehet rakni. Ezekre ez az egyetlen hatékony megoldás. Munkám során gyakran látom, hogy a lépcsőházakban a 30x60 cm-es járólapok igénytelenül vannak lerakva. 

De most lássuk miért is hasznos a burkolat szintező?

 • A burkolólap szintező rendszert azért fejlesztették ki, hogy tökéletesítse a burkolólapok sík felületének egymáshoz való illeszkedését.
 • Gyakori jelenség, hogy az élvágott lapokkal burkolt felületen minimális egyenetlenséget lehet észlelni. Ez az egyenetlenség a nem élvágott burkolólapoknál is jelen van, de kevésbé zavaró, mert a lapok éle minimálisan lekerekített.
 • A minimális egyenetlenség (fogasság, vállasodás) nem mindig a burkoló hibájából keletkezik, előfordulhat az is, hogy a csemperagasztó zsugorodása okozza. Például egy nagyobb felületen abbahagyott, majd a következő napon folytatott burkolásnál.
 • A szintező rendszer használatával a burkolólapok sík felületének egymáshoz való rögzítése valósul meg, és ezáltal a tökéletes felület rakható le.

Milyen lapokhoz ajánlott használni?

 • Élvágott, élcsiszolt lapokhoz
 • 40x40 cm-es méretnél nagyobb járólapokhoz
 • Keskeny, de hosszú lapokhoz. Gondolok itt például a 13x90 cm-es, a 20x120 cm-es lapokra. Ezek gyártási jellemzője, hogy egy minimális görbeség adódik a felületükben. Az adott burkolólap rugalmasságától függően még ez a görbeség is kiküszöbölhetővé válik a burkolólap szintező rendszer használatával.
 • Nagyobb méretű csempék felrakásához pl: 20x60 cm-es, 30x90 cm-es lapoknál ajánlott burkolat szintezőt alkalmazni a tökéletes végeredmény érdekében.
 • Ha a lapok vastagsága 3-12 mm, vagy a fuga szélessége 2-3 mm, szintén célszerű a klipszek használata a megfelelő tartósság és esztétikum miatt.
 • Burkolat szintezőt csak tökéletesen sima felületen lehet jól alkalmazni, és a szakembertől nagyon pontos, precíz munkát igényel. 

Miért lehet hasznos?

 • A burkolólap szintező rendszert azért fejlesztették ki, hogy tökéletesítse a burkolólapok sík felületének egymáshoz való illeszkedését. 
 • Gyakori jelenség, hogy az élvágott lapokkal burkolt felületen minimális egyenetlenséget lehet észlelni. Ez az egyenetlenség a nem élvágott burkolólapoknál is jelen van, de kevésbé zavaró, mert lapok éle minimálisan lekerekített.
 •  A minimális egyenetlenség (fogasság, vállasodás) nem mindig a burkoló hibájából keletkezik, hanem a csemperagasztó zsugorodása is okozhatja. Például egy nagyobb felületen abbahagyott, majd a következő napon folytatott burkolás.
 •  A szintező rendszer használatával a burkolólapok sík felületének egymáshoz való rögzítése valósul meg, és így a tökéletes felületet eredményezi.

Milyen lapokhoz ajánlott használni?

 • Élvágott, élcsiszolt lapokhoz
 • 50x50-nél nagyobb járólapokhoz
 • Keskeny, de hosszú lapokhoz 13x90, 20x120 stb...  burkolólapok gyártási jellemzője, hogy egy minimális görbeség adódik. Az adott burkolólap rugalmasságától függően, még ez a görbeség is kiküszöbölhetővé válik a burkolólap szintező rendszer használatával.
 • Nagyobb méretű csempék felrakásához pl: 20x60, 30x90
 • Lapok vastagsága 3-12 mm
 • Ajánlott fuga szélesség: 2-3 mm
 • Szintező alkalmazásának tökételes sima felületre van szükséges, pontos, precíz munkát igényel

További részletekért hívjon bizalommal: 30/342-4746