Laminált padló lerakás

Laminált padló nem alkalmas nedves helyiségek burkolására, gondolok itt a fürdőszobára, a WC-re vagy épp a szaunára.

Előkészületek

 • A laminált padló lerakása előtt legalább 48 órával a csomagolt alapanyagokat a célhelyiségekbe fel kell hordani, hogy az anyag átvegye a helyiség páratartalmát. Ezután történik az aljzat szárítása, portalanítása, illetve vízszint mérése. Egy méteren maximum 3 mm szintkülönbség a megengedett, efölötti eltérésnél az aljzat egyenetlenségeit ki kell egyengetni.
 • Beton, cement-esztrich esetében nedvességmérést kell végezni. Száradásai idő 1 hét alatt 1 cm, tehát kb. 5-6 hét alatt szárad ki a padlózat 20-22 fokos hőmérséklet mellett.
  Az esztrich maradék nedvességtartalma a lerakás előtt nem haladhatja meg: padlófűtéssel < 1,8% CM; padlófűtés nélkül < 2,0% CM.
 • A laminált padlók lerakása úsztatva történik, ezért nem szabad az aljzatra ragasztani, szögelni vagy más módon - például ajtókitámasztóval - rögzíteni.
 • A padló lerakása előtt mindenképpen érdemes az elemeket az erezet mintázata, illetve az adott színárnyalatok szerint kiválogatni.

Lerakás

 1. Beton, cement-esztrich esetében a lerakást megelőzően a nedvesség ellen párazáró fóliát (PE-fóliát) rakunk le. A fóliát 20 cm-es átfedésben ragasztószalaggal rögzítjük. Fa aljzat esetében nem szabad PE-fóliát használni.
 2. Hangszigeteléshez célszerű PE-polifoam fóliát vagy más alkalmas alátétet használni. Az alátétet a padlólapok irányával megegyezően rakja le a szakember.
 3. A fal körül 10 mm távolságot hagyunk, hogy a laminált padló mozgása esetén ne "gyűrődjön", ne "púposodjon". Nyolc méternél hosszabb vagy szélesebb felületek esetében minimum két cm széles dilatációs réseket hagyunk. Ezek előre egyeztetésre kerülnek, kivéve akkor, ha ajtónyílásba esnek. Ez az eljárás akkor is érvényes, ha több helyiséget burkolunk. A felületeket az ajtótokok vonalában szakítjuk meg. A dilatációs fugákat a megfelelő profilokkal szakszerűen elfedjük. A padlólapokat a fő fényforráshoz képest mindenképpen hosszanti irányban ajánlott lerakni.
 4. Nagyon fontos a munkafolyamatnál, hogy minden új sort az előzőből megmaradt darabbal kezdünk, ennek nagysága minimum 20 cm legyen. A soreltolás pedig az előző sorhoz képest legalább 40 cm legyen.
 5. A szegélyléceket felragasztjuk, a kisebb hézagokat akrillal tömítjük ki.