Laminált padló lerakás

Laminált padló nem alkalmas nedves helyiségek, mint pl. fürdőszoba, Wc vagy szauna burkolására.


Előkészületek

 • Lerakása előtt legalább 48 órával a csomagok a lerakandó helyiségekbe felhordásra kerülnek, hogy a helyiség páratartalmát átvegye.
 • Az aljzat szárítása, portalanítása valamint a vízszint mérése történik. 1 méteren maximum 3 mm szintkülönbség a megengedett, efölötti eltérésnél az aljzat egyenletlenségei kiegyenlítésre kerül.
 • Beton, cement-esztrich esetében nedvességmérést kell végezni. Száradásai idő 1 hét alatt 1 cm, tehát kb. 5-6 hét alatt szárak ki a padlózat normál 20-22 fokos hőmérséklet mellett.
  Az esztrich maradék nedvességtartalma a lerakás előtt nem haladhatja meg: padlófűtéssel < 1,8% CM; padlófűtés nélkül < 2,0% CM.
 • A laminált padlók lerakása úsztatva történik, ezért nem szabad az aljzatra ragasztani, szögelni vagy más módon (pl. ajtókitámasztóval) rögzíteni!
 • A padló lerakása előtt érdemes az elemeket az erezet mintázata és adott esetben a színárnylatok szerint kiválogatni.

Lerakás

 1. Beton, cement-esztrich történő lerakáskor a lerakás előtt, a nedvesség ellen párazáró fóliát (PE-fóliát) rakunk le. A fólia 20 cm-es átfedésbe ragasztószallagal rögzítjük. Fa aljzat esetében nem szabad PE-fóliát használni.
 2. Hangszigeteléshez célszerű  PE-polifoam fóliát vagy más alkalmas alátétet használni. Az alátétet a padlólapok irányával megegyezően rakja le.
 3. Fal körül 10 mm távolságot hagyunk, hogy a laminált padló mozgása esetén ne "gyűrödjön", ne "puposodjon". 8 méternél hosszabb vagy szélesebb felületek esetében dilatációs réseket (min. 2cm széles) hagyunk. Ezk előre egyeztetésre kerülnek, amennyiben nem ajtó nyilásba esik. Ez akkor is érvényes, ha több helyiséget burkolunk. Felületeket az ajtótokok vonalában kerülnek megszakításra. A dilatációs fugákat megfelelő profilokkal szakszerűen elfedjük. A padlólapokat a fő fényforráshoz képest hosszanti irányba célszerű lerakni.
 4.  Minden új sort az előzőből megmaradt darabbal kezdjük (min. 20 cm). A soreltolás az előző sorhoz képest legalább 40 cm.
 5. Szegélylécek ragasztva kerülnek felrakásra, kisebb hézagok akrillal tömítjük ki.