Hőszigetelés pont perem rögzítés

A pont-perem ragasztás fontossága

Jelenleg sajnos a hőszigetelési rendszerek megfelelő felrakására - szakember hiány miatt - nehéz képzett munkaerőt találni. Sokszor előfordul, hogy a szigetelő anyagot vásárlók tulajdonosként saját maguk állnak neki a szigetelési feladatoknak, és nem megfelelő technikával ragasztják fel a szigetelőlapokat.

A helyes technológia az úgynevezett pont-perem ragasztás. Sajnos hazánkban sok szakember nem megfelelően alkalmazza a fent nevezett módszert, ez betudható a hiányzó képzési rendszernek, illetve a festők és kőművesek rögtönzött kreativitásának, mivel az ő kiváltságuk lett szakember híján a szigetelés is. A pontszerű ragasztással az a probléma, hogy nincs kellőképpen ragasztva a lap, csak elvétve, bizonyos pontokon fogja a szigetelő anyagot, ez pedig azért veszélyes, mert a száradást követően fizikai behatásra könnyen leválhat.

A pont-perem ragasztás az ideális megoldás, hiszen ennél a technikánál ilyen veszély nem fenyeget.

Lássuk a pont-perem ragasztás előnyeit!

  • tökéletes lesz a rögzítés, nem válik el, nem repedezik
  • tűzvédelmi szempontoknak megfelel a kürtő hatás miatt
  • matraceffektus: a nap hatására hirtelen felmelegednek a hőszigetelő lapok, azok külső rétegei kitágulnak, egymásnak feszülnek, az esti visszahűlésnél pedig a felületi réteg zsugorodása miatt kagylósan, homorú formát próbálnak felvenni. Tehát az évszakok közötti és a napközbeni hőingadozás nagyon erős hatást fejt ki hőszigetelő lapokra.
  • a légtömörség növelése miatt is fontos ez a technológia, hiszen ez a hőszigetelés egyik célja. Ha olyan rendszert hozunk létre, amelyen alulról felfelé képes áramlani a szigetelés és a fal között a levegő, akkor az nem lesz légtömör. Szeles időben ez hatványozottan érzékelhető. Szellőzik, télen pedig hűti a falazatot, ebből adódóan csökken a szigetelés hatékonysága. Célszerű a szigetelés megkezdése előtt a csupasz falakat is bevakolni.

A fent leírtak alapján csak javasolni tudjuk a pont-perem ragasztást. Az építkezés során húsz-harmincezer forint többletköltséget jelent ugyan a polisztirol ragasztó ilyen módon történő felhasználása, de ez a technika garanciát is jelent arra, hogy akár húsz év múltán is éppoly tartós lesz a szigetelésünk.

Nagyon fontos megemlíteni, hogy ragasztóból kizárólag a polisztirol vagy kőzetgyapot rendszerekhez ajánlott, az azokhoz kifejlesztett ragasztóval végezzük a munkát.

Egy másik jól bevált megoldás az úgynevezett perem és három nagyobb pont módszer. Célszerű azonban kisebb átmérőjű, de több ponton megkent ragasztó-pogácsákat használni. Lényeges szempont, hogy a ragasztó állaga keményebb, de még épp kenhető állagú legyen. 

Ajánlat kérés külső hőszigetelésre