Homlokzati hőszigetelő rendszer fajtái

Milyen főbb jellemzői vannak az egyes hőszigetelő rendszereknek, illetve miben különböznek?

Tulajdonosként és hozzá nem értőként nehéz eligazodni a hőszigetelés folyamatában, így most vállalkozásunk próbál néhány közérthető támpontot adni annak érdekében, hogy minél több információval rendelkezzen a döntés meghozatala előtt.

Grafit Reflex, Eps, kőzetgyapot, Clima polisztirol - ezek a leggyakoribb homlokzati hőszigetelő rendszerek jelenleg a piacon.

A homlokzati hőszigetelő rendszereknek alapvetően két változata létezik aszerint, hogy milyen anyagból gyártják azokat.

· Polisztirol habos hőszigetelő rendszerek

Ennek a hőszigetelő rendszernek az alapját - a polisztirol lapot - egyéb neveken is hallhatta már, úgymint, hungarocell, eps, nikecell, AT-H80, vagy épp polisztirol tábla. Ezt a hagyományos, polisztirol (EPS) alapú hőszigetelő rendszert kb. 50 éve alkalmazzák a szakemberek homlokzati hőszigetelésre, mondhatjuk azt is, hogy ez a leginkább bevált, és jelenleg is a leggyakrabban használt hőszigetelési forma.
Nyomószilárdság: 80 kPa

A polisztirol lapos hőszigetelésen típusai:

  • Polisztirol lapos hőszigetelés: ez a homlokzati hőszigetelés legelterjedtebb formája, megjelenésében 50x100 cm táblás, hagyományos fehér eps, vagy polisztirol lap.
  • Grafitos homlokzati hőszigetelés: Az Austrotherm Grafit Reflex homlokzati hőszigetelő rendszer polisztirol lapja abban különbözik a hagyományos fehér eps laptól, hogy grafit adalékkal van dúsítva, ezáltal 22,5 %-kal jobb hőszigetelő képességet mutat azonos vastagságnál. Passzívházak hőszigetelésénél is kitűnő megoldás.
  • Clima polisztirol - a páraáteresztő hőszigetelés: ez a szigetelési technológia egy új fejlesztésen alapszik, amely a Bachl gyárhoz köthető. Olyan polisztirol lappal történik a homlokzati szigetelés, amely lyukacsos felületű, ezáltal pedig páraáteresztő tulajdonsággal bír. A hőszigetelő képessége 10 %-kal jobb a hagyományos fehér laphoz képest. A Clima hőszigetelés előnye a páraáteresztő képességében rejlik - ebben hasonlít a kőzetgyapothoz - de kivitelezése lényegesen egyszerűbb, így alacsonyabb munkadíjjal számolhatunk.

Összefoglalva a fent leírtakat a polisztirol lapos hőszigetelés előnyei tehát a kedvező árban, a könnyű kivitelezésben, valamint a több évtizedre visszanyúló gyártói és kivitelezői tapasztalatokban mutatkoznak meg.

· Kőzetgyapot homlokzati hőszigetelés

Fontos tudni, hogy a táblás kőzetgyapot szintén alkalmas páraáteresztő homlokzati hőszigetelésre. Természetes anyag lévén, illetve szálas szerkezete miatt kitűnő hangszigetelő képességgel rendelkezik, és funkciójának megfelelően átereszti a házban keletkező párát. A ház tűzvédelméhez is hozzájárul, mert megakadályozza a tűz terjedését. Kivitelezését tekintve nehezebb dolga van vele a szakembereknek a polisztirol lapokhoz képest, hiszen a kőzetgyapot táblák nehezebbek, ragasztás után azonnal dübelezni kell azokat.

A kőzetgyapot szigetelés is számos előnnyel bír. Hangelnyelő, tűzgátló, páraáteresztő és víztaszító tulajdonsága mellett természetessége is megemlítendő, valamint az sem utolsó szempont, hogy a rágcsálók sem okoznak benne anyagi és esztétikai kárt.

A hőszigetelő rendszer hat különböző rétegből áll. Az első réteg a falazat, melyre második rétegként a hőszigetelő lemez kerül, a harmadik réteg a ragasztó, negyedikként az üvegszövet következik, ötödik réteg a vakolat alapozó, utolsó rétegként pedig a vakolat kerül fel (zsákos nemes vakolat, vagy vödrös vékony vakolat).

A hőszigetelő rendszerhez szükség van kiegészítő elemekre, tartozékokra is. 5 vagy 6 dübel kell a szigeteléshez négyzetméterenként. A ház pozitív sarkait élvédővel kell ellátni. A ház kerületére lábazati sínt helyeznek a szakemberek, hogy innen indíthassák a szigeteléshez szükséges homlokzati lapok felrakását. 

Ajánlat kérés külső falszínezésre