Konyhabútor tervezés ötletek

Villanyszerelés
A tervezésnél mindenképpen érdemes végiggondolnunk, hogy mennyi konnektorra is lesz pontosan szükségünk. Ez függ a háztartási gépek számától is. Ilyen a kávéfőző, a hűtő, a kenyérpirító, a mikrohullámú sütő, a turmixgép, stb. A világítás megtervezése is egy fontos lépés. A konyhabútor felső részének az aljára érdemes neon vagy led lámpákat felhelyezni, illetve ne feledkezzünk meg ezeknek az elektromos bekötéséről sem.

Burkolás
Fontos tudnunk, hogy a konyhapult szabványos magassága 85 cm. A pult, illetve a felső szekrény közötti részre általában csempe kerül. A csempézést tehát 85 cm-től célszerű indítani, a csempézett felület pedig egészen a falra szerelt konyhabútor aljáig tart. Ez kb. 50-60 cm. A pára- és szagelszívó mindenképpen feljebb kerüljön - kb. 70 cm-re a pulttól - és ez a rész se maradjon ki a csempézésből. Normál esetben az alsó, illetve a felső konyhabútor közötti távolság 50 cm, de ez természetesen az egyéni igények szerint változhat.
A csempézéshez tetszés szerint bármilyen csempét választhatunk. Konyhai dekorokat is választhatunk, különböző mintákkal: ezek lehetnek zöldséges, gyümölcsös, teáskannás, illetve akár több darabból álló komplett képek. A konyhacsempét célszerű a konyhabútor stílusával és színével összehangolni, de nem elhanyagolható a pulttal való harmonizálás sem. A konyhabútor mögé nem szükséges csempét helyezni. Általában a burkolandó felület 3-4 négyzetméternél aligha nagyobb, ezért nem érdemes ezen spórolni.
Jelenleg is a 10x10-es csempe a legnépszerűbb a konyhai burkolatoknál, főleg a klasszikus stílusú konyhabútorokhoz passzol. Modern konyhákhoz előszeretettel használják inkább a nagyobb méretű lapokat. Ha egyszerű konyhabútort álmodtunk meg, akkor nyugodtan választhatunk látványosabb csempét a kreatív megoldások miatt. Ebben segít nekünk a piacon elérhető óriási szín, illetve méretválaszték. Ha igazán látványos megoldásra vágyunk, teremthetünk különböző kövekből, díszburkolatból különleges összhatást konyhánkban. Egy hátránnyal ilyenkor azért számolnunk kell, ezek a kövek nehezen tisztíthatók, amellett, hogy nagyon feldobják főzőkuckónk hangulatát.

Anyagválasztás

Laminált forgácslap: Ha viszonylag olcsó megoldást szeretnénk, akkor a hagyományos laminált bútorlapból készült konyhával jól járunk. Ezek nagyon sokféle színben és dekorral kaphatók. A bútorok éleit fóliázni kell úgynevezett ABS élzárással. Az élzáráshoz használt élfólia lehet 2 mm (tartósabb) vagy 0,3 mm vastag.

Élő fa: Nagyon költséges választás, ha eredeti fából készíttetjük konyhabútorunkat, hiszen az alapanyag nagyon drága ebben az esetben, illetve a felületeket a gyártás előtt külön kezelni is kell - pácolás, lakkozás, stb. Ezek szintén többletköltséget jelentenek.

MDF lapok: Az MDF-lap (angolul: Medium-density fibreboard, am. "közepes sűrűségű farostlemez") farostból, nagy nyomáson, gyantával vagy anélkül préselt bútoripari alapanyag, fa-agglomerált lap. Legfontosabb előnye, hogy jóval tömörebb anyag a laminált bútorlaphoz képest, de a felülete nagyon sima és ezáltal kiválóan színezhető. Hátránya azonban, hogy a drágább árkategóriához tartozik.

Konyhabútor stílusok, ötletek

 Vidéki hangulat

 Modern Konyhabútor

 Rusztikus

 Eklektikus

 Minimál stílus

 High-tech stílus

A vidéki hangulatú konyha

Legfőbb jellemzője az egyszerű formatervezés, a meleg, családias hangulat visszaköszön a kialakításban. A bútor ajtófrontja tömörfából, elsősorban fenyőből készül. Színvilágában is a természetességre törekszik: a világosabb, lágyabb árnyalatoktól egészen a sötét színekig minden tónus megjelenik. Ha a fogantyúkat vesszük sorra, akkor stílusban a kovácsoltvas, antikolt, illetve a kerámiafogantyúk passzolnak leginkább a vidéki hangulatú konyhához. Ez a fajta konyhabútor erőteljesen megteremti a helyiség hangulatát, főleg ha az étkezőben stílusában hozzáillő faasztal van, valamint ha falburkolatnak kisméretű díszes csempét választunk, vagy téglahatású falrészeket is kialakítunk közvetlen környezetében.

A modern stílusú konyha

Ismertetőjelük a sima, egyszerű felületek, fő szempont pedig a praktikum, és a könnyű kezelhetőség. Ennek a stílusnak kedvelt alapanyaga a márvány, az üveg, a nemesacél, illetve az akril. Jellemző, hogy kiegészítő pult-szigetek társulnak a konyhabútor mellé. Kevés nyitott elem kap helyet, a konyhai gépek beépíthetőek, a fogantyúkat pedig az ajtófrontba süllyesztik. A fali hidegburkolat helyett a bútor anyagából készülhet a hátfal is.

A rusztikus hangulatú konyha

Egyik legfontosabb előnye, hogy ez a stílus széles színválasztékkal párosítható. Az ajtófrontok javarészt marásmintával rendelkeznek, anyagukat tekintve tömörfából készülnek, vagy pedig MDF fóliás ajtófront fordul elő a leggyakrabban. Meghatározó stílusjegy a konyhabútor tetején kialakított korona. A családias hangulat ebben a stílusú konyhában is nagy szerepet kap.

Az eklektikus konyha

Az eklektikus konyhastílus egyfajta kombinációt hív életre, hiszen ötvözi a modern és hagyományos elemeket. Jellemzően a régit harmonikusan párosítja az új megoldásokkal. A különböző stílusokat és anyagokat mesterien vegyíti, így érdekes összképet teremt. Nincs meghatározott színe, a színskála bármely árnyalatában jól mutat. Ez a stílus életre hívható úgy is, hogy a modern konyhába becsempészünk régebbi korok stílusára jellemzőtárgyakat.

A minimál stílusú konyha

A modern konyhai stílust szorosan követi. Egyszerű, letisztult formák teszik teljessé. Anyagát tekintve legfőképpen a fém és az üveg megoldások jellemzik, fa vagy bútorlap ajtófrontokkal. Látványos hatások kiválóan alkalmazhatók, a világos és sötét színek kontrasztja nagyon kedvelt, továbbá a festett fényes ajtófrontok megjelenése is gyakori. A világítás gyakran illeszkedik a bútorba. Vastagított munkalap, mély fiókok, egyenes és hosszú fogantyúk emelik ki az összhatást.

A high-tech konyha

A fiatalok körében népszerű elsősorban. Legfőbb jellemzője a funkcionalitás. Anyagában a rideg, steril környezet a mérvadó, főleg rozsdamentes acél, illetve üvegfelületek váltakoznak a high-tech konyhában. A természetességet minden esetben mellőzik. A bútorokra a merész, élénk színválasztás, az egyenes vonalvezetés, illetve a letisztult felületek jellemzőek leginkább. A népszerű piros és kék mellett a zöld frissességet, a narancssárga pedig fényességet csempész a konyhába.