Terasz burkolat felfagyása - Tartós terasz burkolás titka

Terasz burkolat felfagyása - Tartós terasz burkolás titka

Gondjai vannak a terasz burkolattal, amely pár év után felfagyott, felpúposodott?

A terasz burkolat felfagyásának több oka is lehet. Az egyik az, hogy a terasz burkolat alá kerülő víz megfagy. A másik - ami az előzővel együtt is fennállhat - hogy a járólap nem megfelelően tapad, hiányzik a megfelelő terasz burkolási munka egyik legfontosabb lépése.

Harmadik ok lehet, hogy a terasz burkolás közben a járólap és a fogadó felület között feszültség keletkezett (a sötét nagyméretű járólapot a téli időszakban a nap megsüti, a lap hirtelen felmelegszik és a fogadó felület hideg marad, a nagy hőkülönbség miatt a ragasztó nem képes a feszültséget továbbítani), így a lap feljöhet. Szakemberként azt szoktam javasolni, hogy terasz burkolásnál a nagyméretű lapokat kerüljük, és inkább a világosabb felületet ajánlom a tulajdonosnak, hogy ezzel is csökkenjen a kivitelezés kockázata.

Hogyan kerül víz a burkolat alá?

  • Terasz lejtés hiánya: akkor fordul elő, ha a terasz aljzatról nem folyik le a víz, nincs biztosítva kifelé a lejtés, és megáll rajta az esővíz. Nagyon fontos, hogy a terasz felülete egy irányba - lehetőleg a faltól kifelé - lejtsen, és körülbelül méterenként 1 cm legyen a lejtés. Ha ezek a feltételek megvalósulnak, akkor valószínűleg a víz nem fog megállni a teraszon. Ez csak télen a mínusz fokokban rejt kozkázatot, ugyanis a pangó víz felületen történő megfagyása nem tesz túl jót a felületnek, és senkinek sem jó eső után a teraszon tócsákban közlekedni.
  • Megrepedezett fuga, elrepedt járólap: akkor érhető tetten, ha a betonréteg kialakításánál a szakszerűség nem párosult a megfelelő beton alapanyag kiválasztásával. Pl. dilatációk és a vasháló hiánya. Nagy teraszfelületeknél, a terasz burkolásánál fontos, hogy 20-25 négyzetméterenként kell dilatációs csíkot hagyni, mégpedig azért, hogy a betonmozgások ne púposítsák fel a járólap felületét.
  • Alulról jövő talajpára: ez az ok a földszinti teraszoknál jelentkezik, ahol hiányzik a megfelelő vízszigetelés. Nagyon fontos tudni, hogy olyan felületre burkolunk a terasz burkolás során, amely közvetlenül érintkezik a földdel, és emiatt lényeges feladat a terasz felületének vízszigetelése. Ha a betonaljzat alatt jól elkészítik a kavicságy kialakítását, akkor betonfelület nem kaphat vizet, illetve a talajpára-effektus is kisebb valószínűséggel léphet fel.

Nem megfelelő tapadás:

  • Okozhatja a nem megfelelő ragasztó használata, gondolok itt a túl olcsó és/vagy nem flexibilis ragasztó alkalmazására.
  • Másik ok lehet a beton aljzat típusának nem megfelelő alapozó kiválasztása.
  • Lehet a nem megfelelő tapadás a rossz burkolási technika miatt is, gondolok itt az üregmentes ragasztás hiányára.
  • Munkavégzéshez nem megfelelő hőmérséklet kiválasztása, pl: erős napsütés, magas hőmérséklet, vagy épp nagyon szeles idő mellett még a legjobb ragasztó is hamar elveszheti a tapadásért felelős tulajdonságát.
  • Rétegelválasztás hiánya: a betonfelület a hőmérséklet változásával mozoghat, akár megrepedhet, amelynek következtében a járólap is elmozdulhat, elrepedhet. Emiatt szükséges a két réteg között keletkező feszültség levezetéséhez rétegelválasztó lemezt használni.

Összegezve: A tartós terasz burkolás titka

A tartós teraszburkolás titka a teraszbeton alapozás és a megfelelő anyaghasználat mellett, a felület megfelelő lejtése és dilatálása. Ezt követi a rétegelválasztás alkalmazása, kombinálva a folyékony ágyas ragasztó technológiával. Egy jól kialakított rétegrendet nem olcsó kivitelezni, de hosszútávon ez a kialakítás biztosít garanciát a felület problémamentes használatára.