Konyhabútor hátfal lehetőségek

Egy új konyha megtervezésénél nagyon sok szempontot szem előtt kell tartanunk, hogy harmonikus összképet kapjunk. Fontos a színek, formák és az anyagok harmóniáját előre megálmodni, hogy a konyhánk ne csak praktikus, hanem megjelenésében esztétikus is legyen. A konyhabútor megtervezésén és a berendezési tárgyak elhelyezésén túl fordítsunk kellő figyelmet olyan részletekre is, mint például a konyhánk hátfala, annak anyaga.

Nézzünk most néhány praktikus megoldást erre vonatkozóan a különböző anyagok kiemelendő előnyeit számításba véve!

Csempe

A csempe az a megoldás a konyhában, amely soha nem megy ki a divatból. Manapság már egyre kreatívabb színekben és elrendezési formákban kapható. Emellett persze a hagyományos, egyszínű csempe a legjobban alkalmazható, amely mindenféle konyhabútorhoz passzol. Ha extravagánsabb igényünk van, akkor megvalósíthatjuk színekkel, mintákkal variálva is a konyha hátfalán. Népszerű megoldás jelenleg az is, ha a konyha hátfalán a csempe megegyezik a padlóburkolattal, ezáltal keretbe foglalva az egységes megjelenést.

Előnye, hogy hatalmas választékban elérhető a piacon, és nem utolsósorban könnyen tisztán tartható. Hátránya abban rejlik, hogy ha cserére kerül a sor, az nem egyszerű megoldandó feladat. Ár-érték arányban széles skáláról beszélhetünk, mindenki megtalálhatja a saját árfekvésének megfelelőt.

Műanyag

A műanyag a konyhában is visszaköszön. Népszerűsége annak örvend, hogy időtálló, könnyen tisztítható, és bizonyos típusai a hőt is jól viselik. A Wallplex konyhapanelei között mindenki találhat olyat, ami saját igényeinek abszolút megfelel. Egyszerű felhelyezni, bármikor cserélhető, így könnyedén új hangulat teremthető vele a főzőkuckónkban. Könnyű tisztítani, a piacon különböző méretekben kapható, így egy apró konyhának épp úgy a dísze lehet, mint egy tágasabb területnek. Kinézetében hasonlít az üveghez, de kezelhetőségében sokkal egyszerűbb, és az ára is sokkal megfizethetőbb.

Előnye abban rejlik, hogy hatalmas belőle a választék, könnyen felhelyezhető, bármikor tudjuk cserélni, és még vágható is. Egyszerű a tisztítása, minden stílushoz és mérethez van belőle megfelelő minta. Hátrányaként említhető, hogy gyorsan be kell szerezni. Ár-érték arányban pedig megfizethető megoldás.

Gránit

A gránit - mint természetes kő - egy csöppnyi természetet csempész a konyhánkba, és emellett nagyon szép összhatást nyújt. Tökéletes megoldás lehet apró és tágasabb konyhákba egyaránt. Egyszerre elegáns, kifinomult, és trendi, mégis közel hozza a természetet.

Előnye, hogy időtálló, és különösen elegáns megoldás. Hátránya, hogy cseréje igencsak nehézkes, felrakása mindenképpen szakembert igényel. Ár-érték arányban pedig nagyon drága.

Márvány

Remek megoldást nyújt konyhapultként, de hátfalnak is kitűnő. A klasszikus konyhához illik leginkább, hiszen letisztult vonalak, színek és anyagok jellemzik.

Előnyei között említhetjük, hogy mutatós, időtálló és könnyen tisztítható. Hátránya abban rejlik, hogy cseréje nehézkes, felrakása mindenképpen szakembert igényel. Ár-érték arányban pedig meglehetősen költséges megoldás.

Tégla

A tégla a rusztikus konyha alapköve. Legjobban a tágas terekben mutat, összekötő elemnek is remek megoldás. Nagyon fontos azonban, hogy hangulatában hozzá passzoló konyhabútort válasszunk.

Előnye, hogy egyszerű és nagyszerű lehetőséget rejt magában, szakember nélkül is felhelyezhető. Hátránya azonban, hogy nehezen lehet tisztán tartani, apró konyhákba nem illik, és a konyhabútor stílusát is jól meg kell választani. Ár-érték arányban megfizethető megoldásnak ígérkezik.

Üveg

Ez inkább egy ritka megoldás, ha konyhafalról van szó, de népszerűsége egyre csak nő. Azért kedvelik talán egyre többen, mert az üvegből készült konyhafalak különleges hatást kölcsönöznek, és meglehetősen jól variálhatók. A letisztult stílus kedvelői szeretni fogják. Könnyen tisztán tartható és a tartós anyag, és csak a kreativitásunkon múlik, hogy mit is hozunk is belőle.

Előnye mindenképpen a könnyen tisztíthatósága és tartóssága. Hátránya abban mutatkozik meg, hogy sérülékeny anyag, és felhelyezését szakemberre kell, hogy bízzuk. Ár-érték arányban nem a legolcsóbb konstrukció, de azért megfizethető.

Tapéta

Kevesen választják ezt a fajta megoldást a hátfal befedésére, ugyanakkor a munkalap és a felső szekrények közötti sávot kiválóan ki lehet vele emelni, vagy akár az egész falra is alkalmazhatjuk. Azzal viszont számolnunk kell, hogy mosható anyagú tapétát válasszunk a konyhánkba, hiszen tisztítása mindenképpen szükséges. Előnye abban mutatkozik meg, hogy hatalmas választékban áll rendelkezésre és könnyen felhelyezhető. Hátránya azonban, hogy nem éppen a legtartósabb megoldás, a hőt és a nedvességet nem minden tapétatípus viseli kellőképpen jól. Ár-érték arányban a megfizethető kategóriába tartozik.