Hőszigetelés Mosonmagyaróvár és 20 km-es körzetében

Miként növeli az ingatlan értékét a homlokzati hőszigetelés?Az ingatlanok felújításánál főleg két munkálat kap fontos szerepet: a homlokzati hőszigetelés, illetve a nyílászárók cseréje. Mindkettő folyamat ahhoz járul hozzá, hogy kellemes hőmérsékletben, jól érezzük magunkat otthonunkban, az energiatakarékossági szempontokat is szem előtt tartva. Tapasztalok szerint a minőségi alapanyagokkal készített hőszigetelés jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy nyáron a meleg odakint, télen pedig bent maradjon.

Kedvező támogatás

Minden tulajdonos célja az, hogy kevesebb fűtéssel is elérhető legyen az otthoni meleg érzet biztosítása, illetve a nyári hőségben ritkábban kelljen bekapcsolni a klímát. A hőszigetelés a jelenlegi lakás felújítási program keretében kedvező feltételek mellett valósulhat meg.

Értéknövelő tényező

Ha költözésre kerül a sor, és az ingatlant értékesíteni kell, akkor az ingatlan ára jelentősen növekedhet azáltal, hogy a homlokzati hőszigetelés kiváló minőségben lett kivitelezve. Azonban a tapasztalatok azt mutatják, hogy a hazai ingatlanok jelentős részének hőszigetelése korántsem mondható megfelelőnek. Ha használt ingatlant vásárolnánk, akkor is felmerül a hőszigetelés, mint korszerűsítési feladat. Fontos tény, hogy az ingatlanpiacon gyorsabban, illetve a befektetett összeget jócskán meghaladó áron értékesíthetjük megfelelően hőszigetelt otthonunkat.

Milyen besorolással rendelkezik az ingatlan?

Komoly jelentőséggel bír az a tényező is, hogy milyen besorolással rendelkezik az ingatlanunk. Az ingatlanpiacon az új házak átadásánál már egyre inkább előtérbe kerül a környezetünk védelme.

Homlokzati hőszigetelés: számoljuk le a penészesedéssel!

Sajnos nem kerülhetjük el a penészesedést, ha hiányos a hőszigetelés, a falak átnedvesednek, illetve hideg falfelületek alakulnak ki. A megelőzéshez a rendszeres, kereszthuzattal történő szellőztetés sem elegendő. Segítséget jelenthet a páramentesítő készülék, mellyel akár napi több liternyi nedvesség is eltávolítható otthonunk levegőjéből. Ez a megoldás praktikus ugyan, de hosszú távon az ingatlan állapotán nem változtat. A homlokzati hőszigetelés jelentheti a valódi megoldást.

Le a penészes falakkal!

A homlokzati hőszigetelés hiányosságai penészes falakat eredményeznek. Az ingatlan levegőjében folyamatosan jelenlévő páratartalom a háztartási munkákkal - mosogatással, főzéssel, mosással - de még a tusolással is, egyre csak növekszik. A nedvesség lecsapódik a falfelületeken és rövid időn belül megjelennek a fekete penészfoltok. Ezek akár egészségügyi problémákat is okozhatnak az ingatlan lakóinak, mind amellett, hogy esztétikai szempontból rontják otthonunk szépségét.
A penész megelőzésére kell helyezni a hangsúlyt, hiszen megszüntetni már sokkal nehezebb a kialakult foltokat. A hőszigetelés lehet erre a legjobb megoldás.
Lényeges tudni, hogy a homlokzati falfelületek átnedvesedése figyelmeztető jelzés lehet az ingatlanok állapotára nézve. Ha ez fennáll, akkor az értékesítésnél jelentősen csökkenhet az ingatlan értéke. Mind praktikum, mind pedig esztétikai szempontból kiemelt fontosságú a homlokzati hőszigetelés megfelelő kivitelezése.

A megtérülési idő

Nagy beruházást jelent egy család számára, ha utólagos hőszigetelésbe kezd. Éppen ezért nem mindegy, hogy az elvégzett munka mennyi idő alatt hozza vissza a befektetett költségeket. Ezt természetesen több tényező is befolyásolja. Számít a kiinduló állapot, a nyílászárók minősége, illetve az is, hogy a házban korszerűsített fűtési rendszer működik-e.

A hőszigetelés megtérülési idejét befolyásoló tényezők:

  • Gyakran kell olyan ingatlanokat szigetelni, melyek akár több évtizeddel ezelőtt épültek. Az épület mostani állapota jelenti a kiindulási alapot arra vonatkozóan, hogy milyen eredménnyel zárulhat a hőszigetelés. Fontos a falazat alapanyaga, a vastagsága, illetve annak hőtároló és hőszigetelő képessége is a megfelelő hőszigetelési megoldás kiválasztásához.
  • A hőszigetelő rendszer vastagsága
  • A szigetelő alapanyag megválasztása
  • A szigetelés kivitelezési költsége
  • A tulajdonosoknak figyelembe kell venniük azt is, hogy a hőszigetelési feladatok nem fogynak el azzal, hogy a megfelelő homlokzati rendszereket felrakják. Az üvegfelületek nagysága, valamint a nyílászárók rosszabb állapota is nagymértékben csökkentheti a homlokzati szigetelés hatékonyságát.
  • Az épület szintjeinek száma, illetve annak tájolása is meghatározó tényező. A fekvés ráhatással van az ingatlanban tapasztalható hőmérsékletre, befolyásolja a fűtés vagy a klíma használatát. Ha beépített tetőtérrel van dolgunk, érdemes figyelnünk a nyílászárókra, mert azokon keresztül veszíthetünk hőt a lakásból. Ha korábban szigetelve volt az ingatlan, felül kell vizsgálni, szükség esetén pedig el kell távolítani a meglévő szigetelő rendszert, hogy korszerűbb megoldással élhessünk. Ez többletköltséggel jár ugyan, de a hatékony hőszigeteléshez elengedhetetlen.

A fent leírt tényezők összhatásukban befolyásolják a hőszigetelés költségeit, a megtérülési idő és az energia megtakarítás vonatkozásában. Megemlítendő szempont még a falazó anyag minősége, hiszen ez a munkálatok és a megtérülési időt tekintve kiemelt fontossággal rendelkezik.

Manapság a hőszigetelő piacon egy kádárkocka 120 négyzetméteres falfelülettel rendelkező épület hőszigetelése kb. 1.5-2 millió Ft. Az ár alakulása függ a hőszigetelő anyag minőségétől, vastagságától, az alkalmazott vakolattól, illetve a kivitelezési költségektől a munkadíjat és az anyagárat is beleszámítva.

Gyakorlati példa: használt ingatlanok felújítása

A '70-80-as években gyakran használták építkezéshez az úgynevezett B30-as téglát, melynek hő átbocsátási értéke 1,45 W/m2K. A megtérülés kiszámításához még fontos tényező a hőszigetelő anyag, illetve annak vastagsága. A polisztirol anyagú szigetelés a legnépszerűbb, ideális típussal elérhető a passzív házakra jellemző 0,24 W/m2K érték. A fent említett B30-as tégla esetén tehát a 15 centiméteres grafitos polisztirol megoldás a megfelelő kivitelezési forma.

A beruházás megtérülése grafitos polisztirol szigetelés esetén

Az imént említett 15 centiméteres grafitos polisztirol szigetelőanyag kb. 4000-4500 forintos áron elérhető a piacon. Míg ez a költség polisztirol 15 cm-es rendszer esetén 3700 Ft. A kivitelezési költségek sem elhanyagolhatóak, ezeket az ingatlan területe, annak országon belüli elhelyezkedése is befolyásolja. Az aktuális áraktól függően a kivitelezési költség négyzetméterenként 6000 Ft körül alakulhat.

Célszerű kiszámolni, hogy homlokzat méretével beszorozva milyen mértékű energia megtakarítás valósulhat meg, és mennyi idő alatt térülhet meg a beruházás.

  • Első lépésben össze kell hasonlítani a fűtési költségeket a hőszigetelés előtt időszakra, majd a szigetelés utáni időszak esetében figyelembe kell venni a fűtési költségek jövőbeni alakulását.
  • Becsüljük meg ezt az értéket úgy, hogy egy négyzetméternyi falfelületen az eltávozó energia megegyezik a fal hőátbocsátási értékének tízszeresével. Tehát a B30-as falazaton át 14,5 köbméter gáz energiája távozik. Ezt beszorozhatjuk az aktuális gázárakkal, így pedig megkaphatjuk négyzetméterre visszaszámolva, hogy tulajdonképpen mennyire fűtjük saját költségen az utcát.

A négyzetméterenként számolt költségeket az elért megtakarítással eloszthatjuk, hogy évekre vonatkozóan megkaphassuk, hogy pontosan mikorra is térül meg a hőszigetelési beruházásunk. Tapasztalatok szerint a hőszigetelésre fordított összeg kb. 5-7 fűtési idény alatt térül meg, amennyiben a fenti feltételek együttesen fennállnak. 

Ajánlat kérés külső hőszigetelésre