Hőszigetelés Mosonmagyaróvár és 20 km-es körzetében

A grafitos polisztirol lemez alkalmazása

A homlokzati hőszigeteléshez leggyakrabban használt alapanyag a polisztirol lap. Képzeletben a fehér lapok jelennek meg a szemünk előtt, de hatékonyabb formában is elérhető, ez pedig a fekete színű, grafitos polisztirol lemez.

Jobb a hőszigetelő képessége

A kétféle polisztirol alkalmazását tekintve megegyezik, így a felszerelési költségükben sincs különbség. Azonban a grafitos polisztirol lemezben megtalálható grafit adalék jelentősen javítja annak hőszigetelő képességét, így azonos vastagságú lemezeknél akár 25 %-os növekedés érhető el. Ez korántsem elhanyagolható szempont, ha jobb hőszigetelési eredményt, vagy vékonyabb rétegzéssel azonos hatásfokot szeretnénk elérni.

Gyakorlati példa

A 12 cm-es grafitos hőszigetelő lap - számításokkal alátámasztva - a 15 cm-es hagyományos eps laphoz képest kicsivel többet tud, és költséghatékonyabb megoldásnak is bizonyul.

Alkalmazás vékony rétegben

Sokszor előfordul, hogy az épület kialakítása, vagy a szigetelni kívánt terület minőségi állapota miatt a hagyományos polisztirol lapok helyett csak vékonyabb anyagokat lehet alkalmazni. Erre tökéletes megoldás a grafitos polisztirol lemez a maga előnyeivel. Amellett, hogy jobb hőszigetelési képességgel bír, fontos előnye, hogy vékonyabb rétegben is alkalmazható. Elsősorban az ablakkáva az a terület, ahova érdemes grafitos polisztirolt választani, ugyanakkor a telekhatárra épített ingatlanok esetében sem elhanyagolható szempont, hogy átnyúlik-e a szomszédba a szigetelőanyag.

A hőséggel szembeni védekezés

A grafitos polisztirol lapok egyik hátránya az, hogy fekete színűek, ebből adódóan pedig nagymértékben szívják magukba a meleget. Ha rátűz a nap, akár a 80 °C-ot is elérheti, ezzel pedig együtt jár az anyag deformálódása is, amely nem megfelelő minőség esetén már akár alacsonyabb hőfokon is bekövetkezhet. Ha ez megtörténik, akkor a polisztirol rendszer már nem képes ellátni hőszigetelő funkcióját.
Van megoldás a fenti problémára. A glettelés előtt érdemes az állványzatot hálóval ellátni, ami a munka végéig megóvja az anyagot. Másik megoldás lehet a fényvisszaverő festékréteget tartalmazó, felületi védelemmel ellátott lemez is.
Fontos, hogy a hagyományos ragasztók helyett kifejezetten a grafitos lemezek ragasztásához ajánlott típust célszerű alkalmazni.

A grafitos hőszigetelés előnyei

A grafitos szigetelés is polisztirol alapú hőszigetelés, azzal a különbséggel, hogy a gyártás során grafit adalékkal dúsítják a polisztirolt. Ez a grafitos polisztirol lap körülbelül 20 %-kal jobb hőszigeteléssel bír az alacsonyabb hővezetéséből adódóan.

A grafitos szigetelő rendszer kivitelezése megegyezik a hagyományos dryvit rendszerekével, azonban árnyékoló hálóval érdemes a "csupasz" grafitos polisztirolt védeni a tűző naptól.

Drágább a grafitos polisztirol?

Valóban drágább megoldás a grafitos polisztirol hőszigetelő rendszer, de ár-érték arányban abszolút kifizetődő. A 15 cm-es polisztirol és a 12 cm-es grafitos lap között kb. 200 Ft árkülönbség van négyzetméterenként. A kiegészítő anyagok azonban olcsóbbak lesznek, hiszen kisebb dübel, keskenyebb indítóprofil, illetve vékonyabb lábazati szigetelés szükséges. A légköbméter is kisebb, ezért a nagyobb mennyiség kiszállítása kevesebb költségben mutatkozik meg. Azt mondhatjuk tehát, hogy alig észrevehető a különbség a grafitos hőszigetelési rendszer végösszegében.

Speciális anyagok a grafitos hőszigetelő rendszerekhez

Ragasztás: Texturató polisztirol ragasztó és Texturato Carbon ragasztó

A Texturato Carbon Kleber ragasztó egy speciális szálerősített cement-műgyantakötésű újonnan kifejlesztett ragasztó, amelyet XPS és grafit szigetelés ragasztására alkottak meg.

Kinek javasoljuk a grafitos hőszigetelő rendszereket?

  • Olyan tulajdonosoknak, akiknek fontos szempont, hogy minél keskenyebb hőszigeteléssel lássák el falazatot.
  • Azoknak, akik helyhiánnyal küzdenek.
  • Azoknak, akik megfelelő hőátbocsátási tényezővel rendelkező falazatot szeretnének.
Ajánlat kérés külső hőszigetelésre